Kereső
Friss hozzászólások
Belépés

BEMUTATKOZÁS

 

 

1943. február 7-én, Bácsalmáson születtem. 1949-ben egy hosszantartó makacs betegség következtében három hónapig egy gyulai szanatóriumban ápoltak. Itt ismerkedtem meg a felnőtt betegtársaim, az orvosok és ápolók segítségével a betűk csodálatos világával, az olvasás mindent felülmúló szeretetével, ami azután végig elkísért eddigi életem során. Még alig múltam el tizenegy éves, amikor már túljutottam a „János Vitéz”, és a „Toldi” olvasásán, magam mögött tudtam egy iskolai szín játszóköri előadáson a „Csongor és Tünde” elbeszélő költeményben Csongor megszemélyesítésén, amikor szüleim könyvespolcán felfedeztem Tamási Áron „Ábel” trilógiájának három kötetét. Azt hiszem ezeknek a köteteknek az olvasása, határozta meg, és mélyítette el bennem végérvényesen a szépirodalom maradéktalan szeretetét.

Verseket unokabátyám verseinek inspirálására tizennégy éves koromban kezdtem írni. Ezt tekintem az útkereső korszakom kezdetének, ami talán a hatvanas évek elejéig tartott. Ebben az időszakban a papírkosárnak írtam. Bár néhány barát, ismerős (sokszor felnőtt is) méltatta írásaimat, de ösztönösen éreztem, hogy azok még nem nyilvánoságérett alkotások. A hatvanas évek eleje hozta meg számomra a „beérés” állapotát, amiben rengeteget segített Dr. Cserdi Ferenc kiváló irodalmár patrónusom. Verseim stílusukban, tartalmukban kezdtek letisztulttá válni, aminek köszönhetően egyre többször jelentek meg a helyi hetilapban. De teljes áttörést számomra ez a korszak sem hozott. Bármelyik nagy irodalmi lapba  beküldött versem az akkori „nagyok” vagy szó nélkül figyelmen kívül hagyták, vagy egy rövid üzenet kíséretében tették „lapátra”. Néhány próbálkozást követően ez a „sikertelenség” kedvemet szegte, és mivel nem vagyok az íróasztalfióknak irogató szerző, az irodalom szeretetéből számomra csak az olvasás maradt.

A 2012-es év, és az internet belépése az életembe nyitotta fel újra az alkotás bennem felbuzduló örömét. Azóta nagyon sok internetes portálon jelennek meg a verseim, és mivel szinte folyamatos pozitív visszajelzéseket kapok a föld minden tájáról, érzek egyre nagyobb késztetést új és új versek megalkotására.

Végezetül nem maradhatok adós írói névválasztásom magyarázatával sem. Leszögezem, nem valamiféle nagyzási hóbort, a ’Leslie Toth’ név angolos csengése okán használom a publikációim szerzőjeként így a nevemet. Oka annak sokkal egyszerűbb és prózaibb. Névrokonom, a József Attila díjas Szlovákiában élő magyar költő, több kötete és publikációja jelent már meg a Tóth László szerzői név alatt. Iránta érzett tiszteletből, és nagyrabecsülésem jeléül választottam a Leslie Toth szerzői nevet.

 

2013 november 5

Tóth László

szerző

 

 

0.024 mp